Hírek - Dr. Görgényi Ernő

Görgényi Ernő is részt vett a román nemzetiségi iskola sorsának tárgyalásán

Görgényi Ernő is részt vett a román nemzetiségi iskola sorsának tárgyalásán
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint Latorcai Csaba, az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Kreszta Traján, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnökének meghívására Gyulán részt vett a Nicolae Bãlcescu Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium fenntartó jogának átadása tárgyában kezdeményezett megbeszélésen.


Az ország egyetlen román nemzetiségi középiskolája a Gyula városában működő Gimnázium. A nemzetiségi oktatási intézmény alapításának 65. évfordulóját 2014-ben fogják ünnepelni.

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) levélben tájékoztatta Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert arról a szándékáról, hogy 2013. szeptember 1-jétől át kívánja venni az intézmény fenntartói feladatát. Gyula Város Önkormányzata formai okokra való hivatkozással elutasította a kezdeményezést.

Nicolae Bãlcescu Gimnázium

Az ország egyetlen román nemzetiségi középiskolája a Gyula városában működő Nicolae Bãlcescu Gimnázium


– A gyulai önkormányzat az elmúlt években azért volt kénytelen elutasítani az MROÖ kérelmét, mert a szervezet nem adott egyértelmű képet az intézmény jövőjéről, ezért a tanári kar, a diákönkormányzat és a szülői közösség sem támogatta az esetleges átadást — fogalmazott dr. Görgényi Ernő.

A tárgyaláson Latorcai Csaba és Kreszta Traján mellett Dr. Görgényi Ernő, Gyula Város polgármestere, Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő  is részt vett. Az új fejlemények tükrében a megbeszélés sikeresnek bizonyult.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumá


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője is részt vett az új tárgyaláson Gyulán


Az MROÖ ugyanis az elmúlt két évben a battonyai, a körösszakáli, a kétegyházi és az eleki román általános iskola átvételével immár intézményi hálózatot működtet, ennek során szerzett intézmény-fenntartói tapasztalatai a települési és iskolai képviselet tagjaiban korábban felmerült aggályokat is eloszlathatják.


-kt-