Hírek - Dr. Görgényi Ernő

A Gyulai Húskombinát munkahelyeiért fogott össze a kormány

A Gyulai Húskombinát munkahelyeiért fogott össze a kormány
Orbán Viktor miniszterelnök utasítására Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár két rendkívüli megbeszélést hívott össze a sertéságazat aktuális problémáinak megvitatása, valamint a Gyulai Húskombinát Zrt. helyzetének rendezése érdekében 2012. augusztus 21-re – közölte a Kormányszóvivői Iroda.

A vidéki munkahelyek megőrzése érdekében szükséges a húsipar, ezen belül a Gyulai Húskombinát megsegítése, amiről a kormány augusztus 29-ig hoz döntést a vidékfejlesztési és a nemzetgazdasági tárca előterjesztése alapján – tájékoztatott kedden közleményben a Kormányszóvivői Iroda, miután a kormányzat és az érintettek képviselői egyeztettek a Parlamentben.


Gyulai Húskombinát Zrt

Mentőövet dobhat a kormány a Gyulai Húskombinátnak


Ruck János, a Gyulai Húskombinát vezérigazgatója azt mondta: vészforgatókönyv készül a Gyulai Húskombinátra, a tulajdonos HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport jelenleg az érdekeltségéhez tartozó cégektől átcsoportosítható pénzforrásokat keresi a gyulai húsüzem folyamatos termeléséhez. A vezérigazgató szerint a tulajdonosi kör magára maradt, mivel az uniós szabályok nem teszik lehetővé a közvetlen állami pénzügyi beavatkozást és ezen az sem segít, hogy a hungarikumot gyártó húsipari vállalatot a kormány a kiemelten védett élelmiszer-ipari cégek körébe sorolta. Hozzátette, hogy a kereskedelmi bankokkal a tárgyalások holtponton vannak.

vidékfejlesztési minisztérium


A vezérigazgató szerint a tulajdonosi kör magára maradt, mivel az uniós szabályok nem teszik lehetővé a közvetlen állami pénzügyi beavatkozást, és ezen az sem segít, hogy a hungarikumot gyártó húsipari vállalatot a kormány a kiemelten védett élelmiszer-ipari cégek közé sorolta.

A kormány augusztus 29-ig a sertéságazat helyzetének javítása érdekében is döntést hoz a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös előterjesztése alapján – közölte a Kormányszóvivői Iroda kedden az ágazat szereplőinek és a kormányzat képviselőinek egyeztetését követően. A közlemény szerint a felek egyetértettek abban, hogy a sertéságazat működése életbevágóan fontos a vidék gazdasága, és hagyományos értékeinek megőrzése szempontjából. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy amennyi munkahelyet csak lehet, meg lehessen őrizni, és folyamatosan segíteni, támogatni az új munkahelyeket teremtő kezdeményezéseket.

MTI/MCOnet