Hírek - Dr. Görgényi Ernő

Az önkormányzat közügyként kezeli a Gyulai Húskombinát munkahelyeinek megvédését

Az önkormányzat közügyként kezeli a Gyulai Húskombinát munkahelyeinek megvédését
Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Petrusán Györgyné szakszervezeti elnök közös sajtóközleményt adott ki a Gyulai Húskombinát ügyével kapcsolatos legutóbbi fejleményekről.


Dr. Görgényi Ernő


Még nincs veszve semmi – fogalmazott pár napja Görgényi Ernő. – „Mi még látunk reményt. Négyszáz munkahely, egy hungarikumot gyártó vállalat és 144 éves tradíció a tét. Mindez önmagában is elég lenne ahhoz, hogy az önkormányzat közügyként kezelje egy magánvállalat ügyét, de ennél többről, ennek a térségnek a perspektívájáról, a kilátásairól is szó van.”

A Gyula Város Önkormányzata és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete által 2012.október 9-én megkötött együttműködési megállapodás alapján az önkormányzat és a szakszervezet képviselője felvette a kapcsolatot az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal, amely társaságot a Gyulai Törvényszék a Gyulai Húskombinát Zrt. vagyonfelügyelőjéül rendelt ki.

2012. október 11. napján a délelőtti órákban Petrusán Györgyné szakszervezeti elnök és dr. Görgényi Ernő polgármester személyes megbeszélést folytatott Budapesten a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetőjével, dr. Borbélyné Balogh Zsuzsannával. A felek egyetértettek abban, hogy közérdek a vállalat működésének, a munkahelyek fenntartása egy esetleges felszámolási eljárás során is.

Petrusán Györgyné, Alt Norbert alpolgármester és dr. Görgényi Ernő polgármester a Gyulai Húskombinát épületében tárgyalást folytattak a vagyonfelügyelőként kirendelt Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság munkatársával, Trenka Gyulával, továbbá a Gyulai Húskombinát Zrt. vezérigazgatójával és a tulajdonosok képviselőjével.  A szakszervezeti elnök és a város képviselői külön felhívták a figyelmet annak fontosságára, hogy a dolgozók a november elején esedékes októberi munkabérüket időben megkapják.


Gyulai Húskombinát Zrt

Az önkormányzat mindent megtesz a Gyulai Húskombinátért


A vállalat egy éve küzd anyagi gondokkal. Az idén augusztusra derült ki, hogy a gazdasági nehézségek miatt megszűnik a termelés a húskombinátban, és ezzel a dolgozók munkahelye is.  A többségi tulajdonos ezen a héten döntött úgy, hogy nem finanszírozza tovább a cég veszteségeit, az állam pedig korábban jelezte: nem tud részesedést vállalni. Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: a megoldás az lehet, ha egy tőkeerős felszámoló cég jelenik meg Gyulán, így az eljárás alatt is tovább működhetne a mintegy 1000 embert foglalkoztató vállalat.