Hírek - Dr. Görgényi Ernő

Tállai András államtitkár a gyulai adóssgágátvállalásról

Tállai András államtitkár a gyulai adóssgágátvállalásról

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Gyulán is megerősítette: a város adósságának több mint felét állja az állam!


A kormány képviselői, Tállai András önkormányzati államtitkár vezetésével, az önkormányzatok adósságkiváltásának szakmai részleteiről és a jövő évi költségvetés önkormányzati kérdéseiről tárgyaltak még novemberben. Az egyeztetésen a tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy szükséges volt a kormány adósságkiváltásra vonatkozó döntésére.

A kormány döntése értelmében az ötezres lélekszámúnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt 40 és 70 százalék közötti mértékben. Az összesen 1956 önkormányzatot érintő adósságátvállalás miatt az idei és a jövő évi költségvetést is módosítani kell.   

pénz

Az állam Gyula város adósságának 60 %-át vállalja átTállai András elmondta, hogy az ötvenöt, ötezer lélekszám alatti Békés megyei település közül 40-et érint a konszolidáció, összesen 2,3 milliárd forint értékben. Ezeknek az önkormányzatoknak az adóságát még idén átvállalja a kormányzat. A húsz, ötezer lakos feletti békési település közül 18-ra terjed ki az intézkedés, összesen 17,3 milliárd forint értékben.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, hogy az ötvenöt, ötezer lélekszám alatti Békés megyei település közül 40-et érint a konszolidáció, összesen 2,3 milliárd forint értékben. A húsz, ötezer lakos feletti békési település közül 18-ra terjed ki az intézkedés, összesen 17,3 milliárd forint értékben. Ezek esetében 2013 első félévének végéig történik meg az adósságrendezés.

Dr. Görgényi Ernő,

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere az Önkormányzatok az adósság csapdájában című rendezvényen (fidesz.hu)Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere úgy vélekedett, sorsfordító az Orbán-kormány intézkedése. Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, választókerületi elnök történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy a kormány kivezeti az önkormányzatokat az adósságcsapdából.


-kt-