Magamról - Dr. Görgényi Ernő

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestereDr. Görgényi Ernő 1975-ben született Gyulán. Apai és anyai ágon egyaránt több generációs gyulai családból származik, amely meghatározza a város iránti elkötelezettségét.

Tanulmányait a gyulai 2. számú általános iskolában kezdte 1982-ben, majd  1990-től a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban folytatta. Erősen vonzódott az irodalomhoz és a történelemhez. Több szavalóversenyt nyert meg, állandó tagja volt az Erkel Ferenc Gimnázium irodalmi színpadának. Francia nyelvből középfokú nyelvvizsgáját 1993-ban szerezte. 1994-ben harmadik helyezést ért el történelem tantárgyból az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, amely alapján az ország összes felsőoktatási intézményében felmentést kapott a történelem felvételi vizsga alól. Mivel azonban felmenői döntő többségében ügyvédek és bírók voltak, az érettségit követően jogász szakon tanult tovább a szegedi József Attila Tudományegyetemen 1994–től és itt szerzett jogi diplomát 1999-ben.

Még ezen az őszön munkába állt ügyvédjelöltként nagybátyja gyulai ügyvédi irodájában. Mindig is Gyulán képzelte el a jövőjét, ezért fel sem merült benne, hogy szülővárosán kívül keres állást.  2003-ban jeles eredménnyel tette le szakvizsgáját, majd a Békés Megyei Ügyvédi Kamara még ez évben felvette tagjai közé. Azóta Gyulán dolgozik egyéni ügyvédként saját irodájában. Tanulmányait nem hagyta abba, 2004. és 2006. között az ELTE Jogi Továbbképző Intézetének hallgatója volt adójogi szakjogász szakon.

A politikával korán kapcsolatba került édesapja, Görgényi Ernő révén, aki a rendszerváltozáskor az akkor még nemzeti konzervatív MDF helyi vezetőségének volt a tagja.

Dr. Görgényi Ernő a 2002. évi választások során a választási bizottságokban képviselte a Fideszt. Gyula Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Fidesz és az MDF jelölése alapján 2004-ben az Ügyrendi és Közrendvédelmi Bizottság külsős tagjává választotta.  A 2006-os választási vereség hatására úgy érezte, hogy cselekednie kell a polgári Gyula erősítése érdekében, ezért a Fidesz felkérésének eleget téve elindult a 2006.évi önkormányzati választásokon, ahol a Kastélykert, Krinolinkert és Galbácskert lakói nagy többséggel választották önkormányzati képviselővé.

Az új képviselő-testület alakuló ülésén Dr. Görgényi Ernőt egyhangúan az Ügyrendi és Közrendvédelmi Bizottság elnökévé, majd 2009.évben a képviselő-testület jobboldali képviselőcsoportja egyhangúan frakcióvezetővé választotta.

2010-ben a Fidesz színeiben megválasztották Gyula város polgármesterének.